dijous, 10 de juliol del 2008

Cinema de Corea

Corea es un país en eclosió cultural. Aquí en menys de 100 anys han passat de ser un país del tercer mon a ser la desena (em penso) potencia econòmica. Hi ha avis aquí que es morien de gana i ara miren la televisió en el seu mòbil d'última generació en el metro. Suposo que això ha provocat que la gent tingui la ment oberta, i que d'aquí en surt la creativitat.
De les pel.lícules que vist els últims anys, algunes de les que mes m'han agradat son coreanes, i la majoria ja les havia vist abans de venir.

Primavera, estiu, tardor, hivern .... i primavera

Es una pel.licula pausada, mes descriptiva que narrativa sobre un monjo que viu gairebé en un temple budista flotant en un llac. El director es en Kim Ki duk, que fa una pel.licula quasi cada any i a Europa te bona acollida. Aquesta te un paisatges brutals, i es per a tots els públics. Excepte els que es posen nerviosos si han passat 10 minuts de pel.licula i encara no ha explotat cap cotxe.


Old boy

Si no ereu aptes per l'anterior pel.licula segur que aquesta us agrada. No explota cap cotxe pero si que te molta mes acció. I sobre tot crea un excel.lent clima d'intriga. Si a vegades no saps per que et passen les coses que et passen, comprendràs el malestar del protagonista d'aquesta pel.licula. M'agrada la raresa que transpira. De fet, es la segona d'una trilogia sobre la venjança, juntament amb "Compassió pel senyor Venjança" i "Lady Vengeance". Apte per tots els públics, especialment els amants dels martells i els que no pateixen amb la ingestió d'animals vius.


Jibeuro ("En Sang-woo i la seva iaia")

Una gran mostra de les diferencies generacionals del país. Un nen de ciutat es enviat a viure amb la seva iaia muda a la muntanya. Es una pel.licula tranquil·la i lenta. La iaia no es actriu professional. Dura i alhora entranyable.

Soc un ciborg, però no passa res

Finalment, la meva preferida. Del mateix director que "Old boy", Park Chan-Wook, la pel.licula mes fric que he vist últimament. Una mena d'Amelie rodada en un manicomi. Es llarga i l'argument es dilueix una mica, però val la pena.



Segur que me'n deixo moltes d'importants, o mes conegudes com "The Host". Però això no es una antologia de cinema corea, nomes una introducció per a curiosos.

1 comentari:

Anònim ha dit...

M'han agafat ganes de veure la de "Amelie al manicomi" :D
De'n Kim Ki-duk em va molar molt "Hierro 3", per lenta, bonica i marciana. Amb les 5 estacions no he tingut paciència, però :_D
Subtitulen les pelis en anglès o ja saps tant de coreà que pots nar al cine (total, no parlen gaire :)